dimecres, 2 de gener del 2013

Descobrint Gerard Bussot.

Just acabo de publicar a les xarxes socials que ja es pot llegir el primer post d'aquest blog quan...

Linares, Georgina (@GeorgiaLinares). "@emilialbo mira Bussot: Josep Bori, arquit. Propietat: Ramon Ball-llovera/Carme Maynegre tinyurl.com/bussot1 i tinyurl.com/bussot2 (1898)." 22 Des 2012, 9:59 p.m. Tweet.

Ostres! És Maynegre amb i grega, i no Mainegre! Bé, només fa cinc minuts, si canvio el nom del blog, i rectifico el post, no se n'adonarà ningú. Però al cap de cinc minuts més rebo al Facebook un comentari de la Carmen Arasa: "No he pogut llegir res, surt codificat". És clar, li he canviat el nom a la plana. Uf. Incorporo l'enllaç correcte i llestos.

Georgina Linares la conec de vista. Ens seguim a Twitter perquè els dos som de Sant Feliu de Guíxols.
A la xarxa de micro-blogging es defineix com: "de Guíxols -entre Blanes i Cadaqués i amb tramuntana-. Documentalista i Bibliotecària..." Documentalista? i bibliotecària?, això pinta molt bé. És l'ajuda que un ignorant com jo, si més no en recerques d'aquest tipus, estava demanant a crits. I gràcies al 2.0 no triga ni cinc minuts a arribar.

Miro els links que em porten al llibre "Carrers, cases i arquitectes de Sant Feliu de Guíxols (des dels inicis fins el 1931)" de Gerard Bussot i Liñón. Bufa!, el llibre es troba dividit en dos links, i entre els dos sumen 529 pàgines. Saps què? Com que està en PDF, premo els prismàtics i faig una cerca:

- Pàgina 153: "Altres tècnics són autors, també, d'edificacions emblemàtiques que es bastiren a Sant Feliu durant l'època que hem estudiat. Aquest és el cas de Josep BORI i GENSANA, arquitecte que projectà el xalet de Ca la Maynegre (1898);...

- Pàgina 383: Dins l'apartat de Configuració Urbanística de la Ronda Narcís Massanes trobem: "Entre el mes de novembre de 1898, data en què s’encarregà oficialment la confecció d’un plànol general per a l’adequació del recinte del cementiri a l’arquitecte Guitart, i el novembre de 1901, quan varen finalitzar les diverses obres de reforma i millora de la seva entrada que, per altra banda, pagà en la seva totalitat la senyora Carme Maynegre, s’esperonà el desig municipal d’urbanitzar la resta de la via urbana".

- Pàgina 391: Es cita com a construcció característica de la Carretera de Palamós a "Núm. 194. Casa Maynegre (1898) actual hostal del Sol. Propietaris: Ramon Ball-llovera-Carme Maynegre; tècnic: Josep Bori, arquitecte".

- Pàgina 392: Il·lustrant la configuració urbanística de la Carretera de Palamós hi ha una foto on es pot veure l'antic rètol lluminós i la tanca que envolta el xalet.

- Pàgina 393: Es complementa l'explicació de... amb una fotografia de l'edifici. En el peu de foto es pot llegir: Casa Maynegre (1898)

Diu la contraportada del llibre que Gerard Bussot, a qui acabo de descobrir, és afeccionat a la investigació d'història local. Si ell és un afeccionat, jo no arribo ni a simpatitzant. La cerca automàtica ha donat resultats, però és evident que em cal una lectura més pausada del seu treball, d'on segur n'emanarà més informació i una manera de tractar la història local digne de ser imitada.

Hem queda recapitolar:

El xalet de Ca la Maynegre, situat a la Carretera de Palamós, 194 de Sant Feliu de Guíxols, va ser projectat per l'arquitecte Josep Bori i Gensana l'any 1898. N'eren propietaris Ramon Ball-Llovera i Carme Maynegre. 
Carme Maynegre, ens sorprèn apareixent com mecenes de Sant Feliu de Guíxols, ja que també va pagar les obres de reforma i millora de l'entrada del cementiri el 1901.

Amb una mica més, ja podrem crear l'entrada a la Wikipèdia.

Afegir-hi bibliografia:

BUSSOT, Gerard. Carrers, cases i arquitectes de Sant Feliu de Guíxols (des dels inicis fins el 1931). 2000, p. 529
http://www.guixols.cat/files/arxiu_bussot_carrers_cases_arquitectes_guixols_1.pdf
http://www.guixols.cat/files/arxiu_bussot_carrers_cases_arquitectes_guixols_2.pdf

I posar-me deures:


- Què més va projectar Josep Bori i Gensana?
- Qui era Ramon Ball-Llovera? I Carme Maynegre?
- El xalet és d'arquitectura indiana, però en van ser els propietaris d'indians? I si va ser així, a què es dedicaven? A quin país van anar?

I per cert, hauré d'anar a conèixer personalment a Gerard Bussot.

1 comentari:

  1. Mi nombre es José Antonio Agüero y Ball-Llovera. Me disculpo por no conocer la lengua catalana, ya que nací en Cuba, donde me crié y en EEUU, donde me eduqué.
    Quisiera saber algo más del antedicho Ramón Ball-Llovera del Xalet Ca La Maynegre. Sobretodo al ser una construcción indiana, me interesaría saber si estoy emparentado. Mi abuelo y mi tío ANTONIO y Armando Ball-llovera nacieron alrededor de
    La última década del XIX, pero no sé si en Catalunya o en Cuba.
    Se agradecería cualquier información. Muchas gracias.

    ResponElimina